Smart foods

Voorkomen is beter dan genezen

Gezond ouder worden, dat is waar wij met onze producten aan willen bijdragen. Onderzoek laat zien dat de meeste ziekten worden veroorzaakt door externe factoren (overgewicht, slechte voeding, slechte leefstijl, inactiviteit, etc). Voorkomen is uiteraard beter dan genezen en daarvoor liggen grote kansen op het terrein van voeding. Deze kansen willen wij benutten!

Wij kunnen in onze producten een mix maken met ieder voedingsmiddel en bijbehorende actieve inhoudsstoffen, in de gewenste matrix. Indien gewenst maken wij op maat gemaakte producten met ons ervaren team met een zeer uitgebreid netwerk (de volledige bevoorradingsketen).

Puur natuur

We maken onder andere luchtige en smaakvolle snackproducten, boordevol gezonde voedingsvezels. En omdat we het graag zo gezond mogelijk houden voegen we geen suiker toe. Onze croutons bevatten bijvoorbeeld ruim 50% minder zout en vet dan gemiddeld verkrijgbare croutons. Daarnaast zijn producten van Smood vrij van conserveringsmiddelen en kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen. Puur natuur dus! Dat maakt Smood producten niet alleen heel erg lekker voor in de soep, een salade of gewoon om te snacken, maar ook een verantwoord alternatief voor snacks en fastfood.

Smood is op zoek naar co-creatie

Met meer dan 30 jaar ervaring in extrusie en diverse droog technologieën zijn wij een betrouwbare partner op het gebied van geëxtrudeerde eindproducten, halffabricaten en gedroogde ingrediënten. Bent u benieuwd naar de producten die gemaakt worden met Smood? Neem dan contact met ons op.

Bent u een bedrijf in de Food sector en wilt u samen met ons wetenschappelijk onderbouwde en smaakvolle voeding verkopen. Neem dan contact met ons op!

Mogelijke toepassingen

Bekijk ons assortiment Smart Foods. Alle producten zijn gemaakt van super gezonde ingrediënten. De producten die wij maken zijn onder te verdelen in eindproducten en halffabricaten.

Eindproducten:

Van verse groente, fruit, peulvruchten, noten en haver tot snackproducten, croutons, snack mixen met nootjes en verse groente en fruit, dranken/smoothies, salade toppings. Verder zijn wij zijn volop bezig de stap te maken naar gepersonaliseerde voeding.

Halffabricaten en grondstoffen:

Van verse superfoods en superfruit tot coatings, geconcentreerde poeders en hoogwaardige gedroogde producten (geheel, stukken, vlokken).

Puur natuur

Gezonde verse ingrediënten – onze SUPERFOODS

Smood producten zijn 100% natuurlijk. Ze worden gemaakt met duurzame ingrediënten en productietechnieken. We gebruiken verse groente, fruit, peulvruchten, noten en haver. Alle recepturen worden samengesteld met ingrediënten die worden geselecteerd op basis van gezonde inhoudsstoffen. Ieder product is daarom een Smart Mix van vezels, natuurlijke vitaminen, mineralen, carotenoïden, flavonoïden, polyfenolen en andere bioactieve stoffen. We kiezen voor zo’n smart mix, juist omdat het niet alleen gaat om het binnenkrijgen van individuele geïsoleerde stoffen, maar omdat het belangrijk is om te zorgen dat de matrix klopt. Wij werken daarom nooit met concentraten en geïsoleerde stoffen, maar altijd met volledige en verse grondstoffen.

%

Natuurlijke producten

Groente en fruit

Wij stellen groente en fruit centraal in onze producten. Wij selecteren hiervoor groente en fruit op basis van voedingskundig belangrijke actieve inhoudsstoffen, zoals antioxidanten, vitaminen, mineralen en polyfenolen. Wij zoeken altijd naar de optimale mix van ingrediënten, zodat ieder product een zo uitgebalanceerd mogelijk scala aan nutriënten biedt.

In de receptuur van onze croutons spelen bijvoorbeeld tomaat, wortel en appel de hoofdrollen. Deze Nederlandse groenten en fruit worden verwerkt in de basis van de crouton en in de aroma coating als natuurlijke smaakmaker. Aan tomaten, wortel en appels worden in verschillende wetenschappelijke onderzoeken eigenschappen toebedeeld die ons lichaam helpen gezond te blijven door ons DNA extra te beschermen middels een matrix van antioxidanten, vitaminen en mineralen.

De consumptie van groente, fruit en vezelrijke graanproducten vermindert vermoedelijk zowel het risico op hart- en vaatziekten als op sommige vormen van kanker: kanker in hoofd- en halsgebied, longkanker, slokdarmkanker, maagkanker en darmkanker. Ook draagt het waarschijnlijk bij aan de handhaving van de energiebalans. Hoe meer groente (inclusief peulvruchten), fruit, vis, zeevruchten en olijfolie er beschikbaar zijn (en hoe meer die voedingsmiddelen geconsumeerd worden), des te lager zijn de totale sterftecijfers, in het bijzonder de sterfte aan kanker en coronaire hartziekten. De gezondheidseffecten van groente lijken in het algemeen hoger te zijn dan die van fruit.

Met deze kennis is het erg dat de richtlijnen voor groente en fruit niet makkelijk te halen zijn.

Het lukt slechts 5-10% van de Nederlandse bevolking om voldoende groente en fruit te eten. En voor onze jeugd (7-18 jaar) ligt het percentage nog veel lager 1-5%. Voor ons dé reden om volkoren haver en groenten en fruit te kiezen voor onze croutons.

Groente en fruit

%

Van de Nederlandse bevolking eet genoeg groente en fruit

Haver

Wij gebruiken Nederlandse haver die door geselecteerde telers wordt geproduceerd. Indien gewenst komt deze uit een zorgvuldig gecontroleerde glutenvrije keten. Haver is van nature glutenvrij en heeft vele bijzondere kenmerken heeft waarvan enkele bewezen gezondheid bevorderend zijn. Zo is haver één van de weinige producten waaraan gezondheidsclaims zijn toegekend door EFSA*. Als onderdeel van een gezonde leefstijl en een gevarieerd dieet kan haver bijdragen tot een goede hartgezondheid en goede stoelgang. Daarnaast staat haver bekend om zijn matrix van vitaminen en mineralen, waaronder kalium, fosfor, magnesium en vitaminen B1 en B5. Haver heeft in vergelijking met andere granen een hoog vetgehalte, met voornamelijk onverzadigde vetzuren die de kans op hart- en vaatziekten kunnen verlagen. Dit alles gecombineerd met eiwitachtige koolhydraten die langzaam energie afgeven aan het lichaam, waardoor energieverbruik en eetlust in balans blijven.

* Haver bevat vezels genaamd bètaglucanen. Bètaglucanen dragen bij tot de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed en kunnen het bloedcholesterol verlagen/verminderen, bij een dagelijkse inname van 3g. Een hoog cholesterolgehalte is een risicofactor bij de ontwikkeling van coronaire hartziekten. Haverkorrelvezels dragen tevens bij tot een vergroting van de fecale bulk. En de consumptie van 4g bètaglucanen uit haver als onderdeel van een maaltijd draagt bij tot de vermindering van de bloedglucosestijging na die maaltijd.

Haver

Peulvruchten (linzen)

2016 is het jaar van de peulvrucht. Dit jaar is een wekelijkse portie peulvruchten toegevoegd aan de schijf van vijf en dat is niet zonder reden! Peulvruchten zijn rijk aan vezel, koolhydraten, eiwitten, B- vitamines en mineralen, zoals ijzer, calcium, molybdeen en fosfor. Ze zijn goed voor je gezondheid, omdat ze het LDL-cholesterol verlagen en dat is goed voor de bloedvaten. Linzen zijn de toppers onder de peulvruchten, want zij hebben het hoogste gehalte aan essentiële aminozuren, werken mogelijk prebiotisch en hebben meer antioxidant capaciteit dan bijvoorbeeld kikkererwt en volkorengraan.

De Gezondheidsraad adviseert minimaal een keer per week peulvruchten te eten. Daardoor wordt het risico op chronische ziekten verminderd. Peulvruchten worden heel weinig gegeten in het Nederlandse voedingspatroon, voor ons de reden om ze op te nemen in onze recepturen.

En nog een laatste puntje dat pleit voor het gebruik van peulvruchten: de teelt en productie ervan heeft een lage klimaatbelasting. Dus consumptie van peulvruchten is goed voor het milieu.

Peulvruchten (linzen)

Noten

De Gezondheidsraad adviseert minimaal 15 gram ongezouten noten per dag te eten. Daarmee wordt het risico op een aantal chronische ziekten verminderd, zo beschermt het eten van ongezouten noten tegen bepaalde hart- en vaatziekten. Het verlaagt bovendien het LDL-cholesterol en dat is goed voor de bloedvaten. Noten bevatten veel onverzadigd vet, ijzer, vitamine E en vitamine B1. Noten worden heel weinig gegeten in het Nederlandse voedingspatroon, voor ons de reden om ze op te nemen in onze recepturen.

Volg een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon

De ingrediënten die wij kiezen passen bij het advies van de gezondheidsraad, namelijk om een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon te volgen. Wij zoeken altijd naar manieren om op een eenvoudige en vooral smaakvolle wijze meer groente en fruit toe te voegen aan het voedingspatroon. Want groente en fruit is gezond, daar is iedereen het over eens!

Noten

Contact

Smood B.V.
Venrayseweg 126C 
5961AJ Horst
Tel: +31(0)77-398 6787